Vuković: Novi bulevar biće simbol prijateljstva Podgorice i Tuzi | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Vuković: Novi bulevar biće simbol prijateljstva Podgorice i Tuzi

Vuković je uvjeren da će se, osim druge faze bulevara prema Tuzima, u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore za narednu godinu naći još nekoliko projekta

Gradnja bulevara od Podgorice prema Tuzima počela je danas, a gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je, obilazeći radove, kazao da će nova moderna saobraćajnica predstavljati jedan od simbola prijateljstva i posebne veze dvije opštine.

– U narednih pola godine ćemo završiti prvu fazu od Stočne pijace do mosta na Cijevni, dok Agencija i izgradnju i razvoj Podgorice privodi kraju projekat druge faze koja podrazumijeva rekonstrukciju postojeće saobraćajnice od Stočne pijace kružnog toka kod Vatrogasnog doma – istakao Vuković.

On je dodao da ćemo, ukoliko Glavni grad bude imao finansijsku podršku Vlade Crne Gore, imati moderan bulevar od Podgorice do granice sa opštinom Tuzi.

– Ne treba trošiti riječi o tome koliko je to značajno jer to je obećanje koje je dato unazad sigurno dvadesetak godina i mi smo veoma zadovoljni i zbog toga što će ovaj bulevar predstavljati i jedan simbol prijateljstva i posebne veze između Podgorice i Tuzi, bez obzira na to što su to sada dvije zasebne opštine – naglasio je Vuković, konstatujući da kolegama u Tuzima ostaje da pripreme tendersku dokumentaciju za treću fazu ovog projekta i da bulevar dovedu od mosta na Cijevni do centra Tuzi.

Vuković je Upravu za saobraćaj i Vladu Crne Gore pohvalio kao partnere i naglasio da se, zahvaljujući njihovoj podršci, na teritoriji glavnog grada realizuje niz investicionih aktivnosti.

– Najznačajnija investicija u oblasti putne infrastrukture, a to je bulevar u Donjoj Gorici, se desila upravo kao rezultat partnerstva sa Upravom za saobraćaj. Isto tako, zadovoljstvo je imati kompaniju Bemax za partnera. Sa njima trenutno radimo na najvrjednijem projektu u oblasti putne infrastrukture koji će biti gotov naredne godine , a to je Jugozapadna obilaznica u vrijednosti od skoro 16 miliona eura – istakao je gradonačelnuik Podgorce.

On je izrazio uvjerenje da će se, osim druge faze bulevara prema Tuzima, u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore za narednu godinu naći još nekoliko projekta.

– U prvom redu mislim na Zapadnu obilaznicu, buduću saobraćajnu vezu između cetinjskog i nikšićkog puta kojom bismo povezali bulevar u Donjoj Gorici sa budućim bulevarom koji će povezati Podgoricu i Danilovgrad i onaj krak saobraćajnice kroz Gornju Goricu koji takođe namjeravamo da rekonstruišemo i pretvorimo u bulevar. Ako u tome uspijemo naredne godine, mi smo praktično došli na korak do ispunjenja onog predizbornog obećanja, a to je da će se u Podgoricu sa svake strane dolaziti modernim saobraćajnicama bulevarskog tipa – naglasio je Vuković.

Gradonačelnik je podsjetio da se u susret završetku radova prve faze auto-puta privodi kraju i projekat nastavka bulevara Vilija Branta na Zlatici dužine 500 metara, tako da od „neuralgičnih“ tačaka što se saobraćaja tiče, u glavnom gradu ostaje nam samo bulevar Vojislavljevića.

– Ina tom projektu se vrijedno radi, tako da ćemo u naredna tri-četiri mjeseca dobiti glavni projekat novog mosta, pored postojećeg, sa novim kružnim tokom i 50-ak metara bulevara do Ulice 8. marta , odnosno skretanja za Titeks – naveo je Vuković.

U planu i drugi dio bulevara

Direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača saopštio je da će budući bulevar od Podgorice prema Tuzima biti moderna saobraćajnica sa četiri kolovozne trake, širokim razdjelnim ostrvom i savremenom rasvjetom, naglašavajući da u sklopu svih aktivnosti i projekata koje realizuje uprava na čijem je čelu Glavni grad ima posebno mjesto.

– Ovo je prva faza bulevara dužine 1,6 kilometara, vrijedanog 2,2 miliona eura, a rok završetka radova je pola godine – istakao je Parača dodajući da će se u planu Uprave za saobraćaj za 2020. godinu naći i izgradnja drugog dijela bulevara od 2,6 kilometara do kružnog toka kod Planataža.

– Glavni grad je na osnovu okončanih procedura došao do projektanta i čim se završi projetkat raspisaćemo tender za nastavak bulevara – zaključio je Parača.