U izgradnju hotela Kraljičina plaža do kraja godine biće uloženo 22 miliona eura | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

U izgradnju hotela Kraljičina plaža do kraja godine biće uloženo 22 miliona eura

Kompanija Adriatic Properties uložiće do kraja godine 22 miliona eura u izgradnju hotela “Kraljičina plaža” u Budvi, čiji se završetak radova očekuje za dvije i po godine, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici Odbora za praćenje realizacije odluke o davanju u dugoročni zakup Mamule i Kraljičine plaže.

Izvršni direktor Hotelsko-turističkog preduzeća Miločer, firme u čijem je vlasništvu parcela na kojoj se gradi hotel, Dragan Miković, poručio je da se investicije neće kriti, te da će ulaganja Adriatic Propertisa biti transparentna.

“Nema razloga da se krije bilo šta u vezi sa investicijama. Sve ćemo transparentno prikazati, ukoliko to zakon dozvoljava. Prikazećemo svaki trošak da bi onaj ko to prati, imao potpunu informaciju”, naglasio je Miković, dodajući da su do sada obavljeni radovi na konstrukciji hotela vrijedni više od pet i po miliona.

On je podsjetio da hotel treba da se završi najkasnije tri godine od dobijanja građevinske dozvole, tačnije od 1. novembra 2019. kada je počela izgradnja.

“Kraljičina plaža”, za koju radove izvodi crnogorsko preduzeće Bemax, prostiraće se na bruto površini većoj od 21.000 kvadrata. Prema riječima državnog sekretara Ministarstva turizma i održivog razvoja Damira Davidovića u novi hotel od pet zvjezdica biće uloženo 73 miliona eura.

“Investicijom je predviđena izgradnja hotela od pet zvjezdica sa 126 smještajnih jedinica, od čega 43 jednokrevetne, 44 dvokrevetne, 31 trokrevetna, četiri četvorokrevetne, dvije petokrevetne sobe i dvije šestokrevetne smještajne jedinice. Kada bude završena, “Kraljičina plaža” će posebno doprinijeti cjelokupnom turističkom proizvodu. Ovo će biti jedan od prvih hotela u svijetu koji će biti brendiran u posebnim programima”, istakao je Davidović.

Prema izvještaju zakupca, Adriatic Properties je do 1. novembra, kada je počela gradnja hotela, na pripreme, projektovanje i dizajn potrošio oko 4,2 miliona eura.

Miković je ukazao da je investitor do danas u konstrukciju hotela uložio više od pet i po miliona eura. On je dodao i da će tokom 42 godine trajanja zakupa, budućim turističkim kompleksom upravljati Džanu, jedan od menadžmenta Amanovog brenda. Predstavnik HTP Miločer je poručio i da će novi hotel primijeniti najsavremenije ekološke standarde.

“Ispoštovane su sve zakonom utvrđene obaveze investitora u vezi sa zaštitom životne sredine. Elaborat uticaja na životnu sredinu je javno dostupan”, kazao je Miković.

RADIĆE 90 ODSTO NAŠIH LJUDI

Poslanica DPS-a Ana Nikolić poručila je da se oslanjamo na naše ljude i da ne uvozimo radnu snagu za potrebe funkcionisanja hotela. Davidović je odgovorio da će “Kraljičina plaža” raditi 12 mjeseci, te da će na godišnjem nivou prosječno imati 230 zaposlenih, odnosno oko 300 u špicu sezone.

Zakupac se, kako je rekao Miković, saglasio da će u hotelu zaposliti najmanje 90 odsto crnogorskih građana.

“Zakupac se obavezao i da će godišnje izdvajati sredstva za edukaciju potrebnih kadrova u ugostiteljske svrhe, za promociju crnogorskog turizma, unapređenje lokalne infrastrukture”, naveo je Miković.

Ugovor o zakupu hotela “Kraljičina plaža” sklopljen je prije 13 godina. Kako je saopšteno na Odboru, na početak izgradnje čekalo se zbog kašnjenja prostornog plana.

“Zakupac je obavezan da u hotelski kompleks, koji obuhvata hotele ‘Kraljičina plaža’ i ‘Sveti Stefan’ na Miločeru investira iznos ne manji od 110 miliona eura”, rekao je Davidović.

Poslanici DPS-a Maja Bakrač i Momčilo Martinović saglasni su da je Odbor za praćenje realizacije odluke o davanju u dugoročni zakup “Mamule” i “Kraljičine plaže” trebalo formirati ranije kako bi imali vremena da se detaljnije upoznaju i bolje prate situaciju na terenu.

Odbor će se o zaključcima Izvještaja o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima o zakupu hotela “Kraljičina plaža” izjasniti na narednoj sjednici.

Ugovor sa Bemaxom nije tajna

Poslanik SNP-a Srđan Milić tražio je objašnjenje za razliku u kvadraturi koju saopštavaju zvaničnici iz ugovora sa Bemaxom.

Miković je istakao da će objelodaniti ugovor sa tom kompanijom, ukoliko nije poslovna tajna.

“Ako nije poslovna tajna, spreman sam da ga dostavimo. On je potpisan i ovjeren od Bemaxa i Adratic Propertisa”, kazao je Miković.

Davidović je poručio da će dostaviti sve informacije i objasnio da se razlika u kvadraturi odnosi na zelene površine i vodena ogledala.