Saobraćajnica do Spuža biće završena početkom septembra | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Saobraćajnica do Spuža biće završena početkom septembra

Radnici građevinske firme ,,Bemaks“ privode kraju rekonstrukciju puta Rogami — Spuž. Navodeći da je u toku izgradnja ivičnjaka, trotoara, asfalta i saobraćajne opreme puta, koordinatorka za gradilišta niskogradnje u kompaniji Bemaks Jovana Vuksanović poručuje da će posao na ovoj trasi, dugoj pet kilometara, biti završen početkom septembra.

Na dionici Podgorica – Danilovgrad, gdje ,,Bemaks“ gradi bulevar, u toku su radovi na iskopu i nasipu na trasi, izgradnja podvožnjaka, potpornih zidova, kao i radovi na izvođenju šipova na Komanskom mostu.

Nakon izgradnje puta Rogami – Spuž, poručuju iz „Bemaksa“, neće biti zatvaranja saobraćaja na putu Danilovgrad – Podgorica, odnosno novoizgrađena saobraćajnica prema Spužu neće se koristiti kao alternativna.

Radovi

-Svjesni smo da je dionica Rogami – Spuž značajna za saobraćajnu mrežu grada, pa smo iz tog razloga već nekoliko mjeseci angažovali veći broj radnika, organizovali rad u smjenama i povećali broj mehanizacije kako bismo dionicu puta Rogami – Spuž završili početkom septembra – poručila je Vuksanović.

Na dionici Podgorica – Danilovgrad radovi su počeli 13. jula, a u toku iskopi i nasipi na trasi, izgradnja podvožnjaka, potpornih zidova, kao i izvođenje šipova na Komanskom mostu.

Iz kompanije „Bemaks“ poručuju da će nastojati da organizuju radove na način koji će omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja.

– Zbog samog značaja puta Podgorica – Danilovgrad nastojimo organizovati radove na gradilištu kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano i bezbjedno. Naš plan je da ni u nijednom trenutku za vrijeme izvođenja radova ne obustavljamo saobraćaj. Ukoliko se bude javila potreba za obustavom saobraćaja na određenoj dionici to će prije svega biti zbog bezbjednog izvođenja radova i bezbjednosti učesnika u saobraćaju. Ali, ukoliko i bude obustave saobraćaja neće trajati duže od nekoliko sati dnevno – pojašnjava Vuksanović.

Ulaganja

Rok za završetak rekonstrukcije magistralnog puta M-18 Podgorica – Danilovgrad je jul 2022. godine.

– Dužina dionice koja se rekonstruiše je 15 kilometara. U sklopu ugovora predviđena je izgradnja saobraćajnice bulevarskog tipa, potpornih zidova, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih mostova Komanski, Sušica, Matica i Mareza, zatim rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog podvožnjaka, izgradnja atmosferske kanalizacije, javne rasvjete, izvođenje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije i opreme puta. Poprečni profil saobraćajnice čine četiri saobraćajne trake, po dvije za svaki smjer širine po tri i po metra, razdjelno ostrvo širine 4,5 metara. Na dužini od dva kilometra predviđena je izgradnja trotoara širine dva metra – navodi koordinatorka za niskogradnju iz kompenije „Bemaks“.

Izgradnja bulevara Podgorica – Danilovgrad finansira se preko Uprave za saobraćaj, sredstvima obezbijedenim iz kredita EBRD-a, a vrijednost radova je 24 miliona eura, bez uračunatog PDV-a.

Rekonstrukcija mostova i izgradnja kružnih tokova

Iz Uprave za saobraćaj navode da će na bulevaru Podgorica – Danilovgrad biti izgrađeno sedam kružnih raskrsnica.

– Predvidena je rekonstrukcija postojećih mostova i izgradnja novih, paralelno sa postojećim i to most Sušica dužine 75 metara, Matica dužine 60 metara, Komanski most dužine 66 metara i Mareza dužine 15 metara, kao i izgradnja 1.300 metara potpornih zidova – poručuju iz Uprave za saobraćaj.

Sakupljanje i odvodenje atmosferskih voda, dodaju oni, biće riješeno izgradnjom dva paralelna kolektora, a predviđena je i uradnja 35 separatora.