Rekonstruisani magistralni put oživjeće Bjelopavlićku ravnicu | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Rekonstruisani magistralni put oživjeće Bjelopavlićku ravnicu

Izgrađeni su novi mostovi paralelno sa postojećim. Takođe, na trasi je predviđena izgradnja autobuskih stajališta i kružnih tokova

Radovi na izgradnji Bulevara od Podgorice prema Danilovgradu teku planiranom dinamikom i ne bi trebalo da bude probijanja rokova, kazala je za Portal Analitika predstavnica kompanije Bemaks, Jovana Vuksanović.

Rekonstrukcija magistralnog puta i izgradnja Bulevara, koji će oživjeti Bjelopavlićku ravnicu, ali i unaprijediti kvalitet života građana Podgorice i Danilovgrada, počela je u julu prošle godine. Investitor je Uprava za saobraćaj, a ugovorena vrijednost radova je 24 miliona eura. 

Kako Vuksanović navodi, do sada su urađena dva sloja asfalta na lijevoj strani, gledano iz pravca Podgorice prema Danilovgradu, odnosno asfaltirano je 13 od ukupnih 15km. 

“Saobraćaj se na asfaltiranom dijelu odvija dvosmjerno i bez problema Na gradilištu je postavljena propisana saobraćajna signalizacija koja obavještava sve učesnike u saobraćaju da je potrebno svoju brzinu da prilagode uslovima na terenu”, kaže Vuksanović. 

Budući bulevar, od Komanskog mosta do Danilovgrada, imaće četiri trake širine po 3,25m tj. po dvije za svaki smjer vožnje, razdjelno ostrvo širine 4,50m, bankine, berme, te obostrani trotoar širine 2m projektovan na ulazu u Podgoricu (cca 500m) i na ulazu u Danilovgrad (cca800m). 

“Završena je rekonstrukcija postojećih mostova Mareza, Sitnica, Matica i Sušica. Izgrađeni su novi mostovi paralelno sa postojećim. Takođe, na trasi je predviđena izgradnja autobuskih stajališta i kružnih tokova. Kružni tokovi su predviđeni kod JU Komanski most, skretanja za Ćafu i Baloče, Bandiće, Novo Selo, Jastreb i Strahiniće i za Ćurilac”, kaže Vuksanović. 

Dosadašnjim učinkom su, ističe, zadovoljni. Navodi da su s obzirom na kapacitete u pogledu kadra i mehanizacije, mogli postići i više da je ranije bio završen projekat izmještanja trase kod Euro petrol pumpe i riješeni imovinsko-pravni odnosi. 

“Što se tiče izmjene projekta u dijelu izmještanja trase kod Euro petrol pumpe i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa od predstavnika investitora Uprave za saobraćaj dobili smo informaciju da je glavni projekat završen i u završnoj fazi revizije, pa početak radova na toj dionici očekujemo poslije novogodišnjih i božićnih praznika. Još uvijek nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, ostao je jedan manji dio, a čije rješavanje očekujemo vrlo brzo”, kaže Vuksanović. 

Ukoliko se, dodaje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa finalizuje nakon praznika svi radove na Bulevaru mogu se završiti i prije ugovorom predviđenog roka, a to je jul mjesec naredne godine.

“Ovo je naš cilj jer smo kao društveno odgovorna kompanija svjesni da je ovaj putni pravac izuzetno značajan za Glavni grad i Opštinu Danilovgrad i sve mještane koji žive u blizini”, ističe Vuksanović. 

Trenutno se, kaže ona, izvode radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije i vodovoda kod Komanskog mosta, što je dio naknadnih radova i završne radove na priprema lijeve projektovane strane za asfaltiranje.

“Angažovano je dovoljno mehanizacije i ljudstva kako bi se radovi odvijali bez problema. Uostalom dovoljan pokazatelj je sve što smo do sada uradili”, zaključuje Vuksanović.