Počela gradnja pješačkog mosta na Morači vrijednog skoro dva miliona eura | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Počela gradnja pješačkog mosta na Morači vrijednog skoro dva miliona eura

Podgorica će naredne godine dobiti još jedan pješački most vrijedan gotovo dva miliona eura, a kamen temeljac za most koji gradi kompanija Bemax danas su položili premijer Duško Marković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor kompanije Veselin Kovačević. Vuković vjeruje da će novi most biti otvoren na Dan nezavisnosti, 21. maja naredne godine.

Ovaj pješački most služi za prenos hidrotehničkih instalacija sa desne na lijevu stranu Morače i njegova funkcija je da dva kolektora prevede u fekalne vode u glavni kolektor čiju izgradnju realizuje kompanija Bemax.

Što se same građevine mosta tiče, ona je plod znanja domaćih firmi, koncipiran kao mostovska konstrukcija dužine oko 125 metara sa najvećim rasponom oko 75 metara sa druge strane.

Most će biti širok 6,4 metra sa dvije biciklističe staze, stazom za pješake, prilagođen OSI, tako da će svi građani Podgorice moći ravnopravno da ga kostite.

“Ovo nije samo veliki projekat na unapređenju komunalne infrastrukture u Podgorici, ovo je razvojni projekat. On će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građana Podgorice, očuvati naše prirodno okruženje kao što je rijeka Morača i Skadardsko jezero“, rekao je Marković i dodao da je dobio informaciju da radovi na izgradnji kolektora, vrijednog preko 50 miliona eura, idu odlično.


Premijer je zahvalio gradonačelniku i njegovom timu na svemu onome što rade u Podgorici i ovih dana i par godina unazad. Čestitao im je ne kao zvaničnik države, nego kao stanovnik Glavnog grada.

“Podgorica se mijenja nevjerovatnom brzinom. Podgorica postaje savremen evropski grad. Svakoga dana se sanira ili završava neka nova ulica, uređuju se zelene površine parkovi“, rekao je Marković.

Konstatujući da izgradnja mosta u ovom vremenu punom izazova predstavlja podvig,  Vuković je kazao da most važan ne samo kao vrijedan infrastrukturni projekat, nego i kao dio sistema za prečišćavanje otpadnih voda koji se uspješno gradi u Podgorici.

Izrazio je očekivanje da će kompanija Bemax, koja gradi ovaj most, radove završiti i prije isteka roka od 14 mjeseci.

“Podgorica je lokomotiva ekonomskog razvoja Crne Gore i zato je veoma važno da razvoj Glavnog grada ni jednog momenta nije usporen. Naprotiv. Ja mislim da smo mi uprkos svemu ovome čemu svjedočimo posljednjih mjeseci uspjeli da taj razvoj intenziviramo. O tome govore brojni podaci – možemo da kažemo to i tako što ćemo ukazati na činjenicu da je ovo treći most koji se gradi na teritoriji Glavnog grada nakon onoga na Smokovcu i onoga na trasi buduće jugozapadne obilaznice“, rekao je Vuković.

On je podsjetio da su samo u posljednjih nekoliko sedmica krenuli u izgradnju jednog bulevara vrijednog 25 miliona eura, raspisali tendere za izgradnju četiri nova bulevara, jednog vrtića u bloku VI i danas ovog mosta.

Vuković je iskazao zahvalnost premijeru i Vladi na podršci razvojnim potrebama Glavnog grada.

“I uprkos brojnim izazovima i zahtjevima iz različitih djelova naše države, nikada se nismo osjetili zapostavljenima u tom smislu“, istakao je Vuković.