Pogledajte kako će izgledati škola koju porodica Ubović i Bemax poklanjaju Podgorici | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Pogledajte kako će izgledati škola koju porodica Ubović i Bemax poklanjaju Podgorici

Kao što je juče najavljeno u prisustvu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i predstavnice porodice Ubović, Andree Ubović danas su ministar prosvjete Damir Šehović i osnivač i predsjednik Odbora direktora kompanije Bemax Veselin Kovačević potpisali Ugovor o donaciji izgradnje osnovne škole u Tološima sa fiskulturnom salom, koju će Pogorici i obrazovnom sistemu pokloniti kompanija Bemax i porodica Ubović. Riječ je o projektu vrijednom preko sedam miliona eura.

“Škola će se graditi prema već izabranom idejnom rješenju na ukupnoj površini od 8.684m2, biće kapaciteta za oko 1.200 djece. U prvoj fazi raidće se školski objekat površine preko 5.000 metara kvadratnih i sala za fizičko vaspitanje površine oko 1.500 metara kvadratnih. Planirano je da školski objekat ima 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, pet predmetnih i pet specijalizovanih učionica i informatičku učionicu. Fiskulturna sala je predviđena za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina sale je 455 mjesta, od čega je 207 fiksnih mjesta i 248 mjesta u sklopu teleskopskih tribina”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Zahvaljujući kompaniji Bemax i porodici Ubović na vrijednoj donaciji koja se realizuje u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od istaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih državnih priznanja iz oblasti prosvjete, Šehović je rekao da će osnovna  škola u Tološima predstavljati ne samo najveći osnovnoškolski objekat u Crnoj Gori, već i jedan od najljepših.

“Ne bismo sa preciznošću mogli reći kolika će biti vrijednost donacije, ali već možemo reći da neće biti ispod sedam miliona eura. Graditi hram znanja u kojem će generacije učenika stasavati i utirati put daljem školovanju i stvaranju za sebe i sve nas, jačati kapacitete našeg društva i kreirati nove vrijednosti je gest na koji će generacije Podgoričana čuvati sjećanje”, rekao je Šehović.

On se osvrnuo i na školske kapacitete u Glavnom gradu, podsjetivši da je u prethodne četiri godine izgrađena srednja škola u Golubovcima, dva vrtića u Podgorici i jedan u Tuzima, trenutno se gradi vrtić u Bloku VI, a u narednim godinama, kroz već dogovorene aranžmane, gradiće se još četiri vrtića u Podgorici, nova Gimnazija i tri nove osnovne škole: na Zabjelu, u City kvartu i naselju Karabuško polje.

“Darivanje je, kažu, uvijek izraz ljubavi. Mi smo nastavili samo ono što je čitav svoj radni vijek radila nastavnica Novka Ubović, koja je darivala ovom gradu mnoge generacije učenika iz OŠ “Savo Pejanović”. Zbog onog što je najviše dala, a to je samu sebe, dobila je najveća crnogorska priznanja u prosvjeti, nagrade “Oktoih”, “Iskra”, plaketu pokreta “Nauku mladima”, ali su ipak njena najveća nagrada njeni učenici koji su postali dobri ljudi”, kazao je Veselin Kovačević.

On je rekao da će se, ukoliko se u budućnosti pojavi potreba za proširenjem kapaciteta I faze osnovne škole, raditi i druga faza, kojom bi škola bila proširena.

“Ova inicijativa za nas, porodicu Ubović, ima poseban značaj jer se Novka Ubović pamti kao profesorica koja je i obrazovala i vaspitavala. Nova škola predstavljaće trajni podsjetnik na njen nesebični doprinos prosvjetnom radu i našem društvu”, napomenula je Andrea Ubović.

Vuković je rekao da se ne sjeća sličnog primjera, ne samo u Crnoj Gori nego i na širim prostorima, ovako vrijedne donacije i primjera društvene odgovornosti.

“Mislim da je ovo i možda najljepši dan u mandatu ove gradske uprave, tako da sam izuzetno zahvalan, najprije familiji Ubović koja je stupila u kontakt sa gradskom upravom unazad nekoliko mjeseci i izrazila želju da donira finansijska sredstva  za izgradnju jednog novog školskog objekta u znak sjećanja na nedavno preminulu, uvaženu profesorku Novku Ubović”, istakao je Vuković, dodajući da je sugestija Glavnog grada bila da taj novac bude opredjeljen za izgradnju nove škole u Tološima, imajući u vidu da za tim  već dugo postoji potreba.

Prema njegovim riječima ono što ih čini naročito srećnim jesu i reakcije ljudi na vijest o tome da se sprema jedna ovakva donacija, reakcije na ono što je njihova uspomena na uvaženu Novku Ubović,  i zato nas i nije iznenadilo što je stigao i prijedlog od kolektiva OŠ „Savo Pejanović“ za dodjelu najvišeg gradskog priznanja-  nagrade „19.decembar“ posthumno “i ja kao gradonačelnik i gradska uprava, ćemo snažno podržati taj prijedlog”.