Podgoričke plaže Galeb, Sastavci i Rogami spremno dočekuju posjetioce | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Podgoričke plaže Galeb, Sastavci i Rogami spremno dočekuju posjetioce

Plaže na Sastavcima, u Rogamima i plaža Galeb, kao mjesta koja imaju veliki potencijal, ali i istorijski značaj kako za građane, tako i za turiste, ovog ljeta će biti uređene i obogaćene kulturno-umjetiničkom i sportskom ponudom, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni planovi gradske uprave kada su u pitanju podgoričke plaže.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić kazala je da je namjera podgoričke uprave da oživi sva tradicionalna mjesta okupljanja Podgoričana i ne samo njih, već i da pruži novi sadržaj turistima.

“Naše plaže i rijeke imaju velike mogućnosti za to. Bogatstvo Podgorice je da rijeke protiču kroz centar grada i da se gradske plaže nalaze u strogom centru što posebno fascinira turiste”, navela je Vujačić.

Ona je podsjetila da su plaže bile omiljena mjesta okupljanja Podgoričana, naročito šezdesetih godina prošlog vijeka, i da je upravo cilj Glavnog grada da se građani vrate na gradske plaže i rijeke.

“Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju koja je uslovila odlaganje mnogih putovanja, ovaj sadržaj će građanima dati mogućnost da i u ovim okolnostima uživaju u ljetu i boravku na otvorenom. Prva faza projekta se odnosi na uređenje lokacija, a u drugoj fazi će biti kreirana posebna kulturno-umjetinička ponuda, uključujući sportske i druge sadržaje. Na Sastavcima će već od jula biti dostupni različiti muzički, likovni sadržaji, književne večeri, pozorišne predstave i slično. Takođe, u cilju podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine, naročito kod najmlađih, organizovaćemo Dane ekološkog aktivizma na Sastavcima, kao i Dane otvorenog marketa koji je namijenjen promociji preduzetničkih ideja”, pojasnila je zamjenica gradonačelnika.

Plaža Galeb (Labud) će imati i mini biblioteku na otvorenom, prije svega sadržaj za starije sugrađane. Takođe, specifičnost ponude će se odnositi i na sportsko rekreativne dane i kulturno-umjetničke programe.

“Plaža u Rogamima će biti dio projekta Mikro 020, a radovi na uređenju ove plaže su u pripremnoj fazi”, naglasili su u Glavnom gradu.

Vujačić je zahvalila kompaniji Bemax, koja je ponudila da u cjelosti finansira uređenje te lokacije, i istakla da su više više puta pokazali da su istinski prijatelji Podgorice i njenih građana.

Ona je rekla da je uvjerena da će se na ovaj način vratiti duh starim mjestima koja će opet biti mjesta okupljanja i pozvala sve građane da se ovog ljeta druže na podgoričkim plažama i da ih čuvaju.

Andrijana Pavićević ispred Službe glavnog gradskog arhitetkte istakla je da se, s obzirom na to da su u pitanju izuzetno vrijedni ambijentalni prostori, sami objekti na njima moraju uklopiti u dato okruženje, ne smiju biti invazivni, ne smiju biti agresivni i to predviđaju predložena rješenja.

“Podloga se ne smije betonirati, a objekte je moguće postavljati na platformama koje su čelične ili drvene konstrukcije. Privremeni objekti i prateći mobilijar moraju se oblikom, formom i materijalizacijom u potpunosti prilagoditi karakteristikama samog duha lokacije. Javnim pozivom smo zatražili da se dostavi skica prostorne organizacije tj. idejni koncept sa vizualizacijom prostora, prijedlog urbanog mobilijara i pratećih dodatnih sadržaja kao i rasvjete i zelenila. Korisnici se u svakom trenutku moraju voditi principima zaštite životne sredine, tokom pružanja usluga moraju koristiti isključivo biorazgradive materijale”, naglasila je.

Pavićević je dodala da što se tiče plaže Labud dobijeno rješenje podrazumijeva postavljanje plažnog bara koji se nalazi na postojećoj betonskoj podlozi, zatim toaleta i magacina koji se nalaze na terasi iznad, te multifunkcionalne platforme do rijeke, zatim multifukcionalne platforme na rijeci i više modularanih platformi na plaži koje se ukrupnjavanjem mogu formirati u novu multifunkcionalnu veću površinu.

“I za plažu Sastavci smo dobili jedno neinvazivno rješenje koje podrazumijeva samo postavljanje plažnog otvorenog samouslužnog šanka u pećini koja se nalazi na terasi. Terasa će biti ono što i jeste – otvorena javna površina i svojevrsni park na rijeci. Nakon izgradnje vijadukta u Rogamima kompanija Bemax je podnijela inicijativu za uređenje ove plaže i ona je postala dio projekta Mikro 020 kroz koji uređujemo zapuštene zelene površine u gradu”, navela je Pavićević.

U toku je izrada idejnog rješenja.

“Kada govorimo o rijekama u toku je izrada glavnog projekta šetališta uz Ribnicu od objekta Banja do Sastavaka, uporedo se radi i izrada glavnog projekta i njegova revizija tako da ćemo u narednih mjesec dobiti za glavni projekat i izvještaj revizije, nakon čega možemo raspisati tender. Kada je Morača u pitanju u toku je priprema konkurne dokumentacije i izrade geodetske podloge i u narednom periodu ćemo raspisati konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju šetališta uz Moraču na potezu od pješačkog mosta u Zagoriču do sportskog centra Morača”, zaključila je Pavićević.

Dino Kočan iz Direkcije za imovinu je, komentarišući valorizaciju plaža Sastavci i Galeb, kazao da su predmet javnog poziva bile lokacije za koje je minimalna cijena bila 1500 eura.

“Za lokaciju Kajakaški klub smo imali jednu specifičnost jer se radi o lokaciji nepokretnog kulturnog dobra pa su propozicije oglasa podrazumijevale da projektant na tim privremenim objektima mora obratiti posebnu pažnju. Zadovoljni smo i za obje lokacije, i na sastavcima i plaži Labud, dobili smo finansijski prihvatljive ponude za Glavni grad, a imale su i dodatni sadržaj koji su bili uslovljeni kriterijumima javnog poziva. Ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana”, zaključio je Kočan.