Podgorica dobila novi pješački most na Morači | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Podgorica dobila novi pješački most na Morači

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima i predstavnicima kompanije Bemax, danas je zvanično otvorio novi pješački most na Morači koji je dio projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Vuković čestitao je prisutnima Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom ističući da ovaj datum Podgorica obilježava na najljepši mogući način.

“Poslije dužeg vremena dobijamo još jedan most u našem gradu, a znamo i na simboličkoj ravni i u funkcionalnom smislu šta znače mostovi, tako da smo ponosni na činjenicu što danas možemo to da konstatujemo. Most je dugačak 125m, širok je 6,5m, on je pješački i namijenjen biciklistima a prilagođen je i osobama sa invaliditetom. Važan je kao dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, jer se u trupu ovog mosta nalaze dvije kolektorske cijevi koje će služiti za prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu obalu Morače, odnosno od postojećeg ka budućem postrojenju“, istakao je gradonačelnik i dodao da slijede radovi na uređenju okolnog prostora, ali da je most čija vrijednost iznosi 1.900.000 eura od danas predat na upotrebu građanima.

Vuković je zahvalio kompaniji Bemax koja je radove završila par mjeseci prije ugovorenog roka, zamjeniku gradonačelnika Časlavu Vešoviću, direktoru gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, Filipu Makridu kao i sjajnim inženjerima na gradilištu.

“Neka nam je srećan praznik i neka nam je srećan most“, zaključio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za realizaciju projekta izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici Časlav Vešović izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom jednog veoma značajnog segmenta cjelokupnog projekta, naglašavajući da most nije jedina cjelina u okviru Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

“Izuzetno smo zadovoljni načinom i dinamikom realizacije i ostalih cjelina ovog sistema, u prvom redu izgradnjom sekundarne mreže gdje u sklopu ovog projekta gradimo 20 km ove mreže, čime ćemo omogućiti da se 1.500 objekata porodičnog stanovanja veže na novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Do sada smo realizovali preko 50% te investicije, a do kraja godine ćemo izgraditi kompletnu kanalizacionu mrežu vrijednu 3,3 miliona eura“, istakao je Vešović.

On je saopštio da je i primarni kolektor gotovo završen i da nije bilo nekih izazova sa kojima je javnost dobro upoznata i taj dio posla bi do sada bio završen, izražavajući uvjerenje da će pronaći način da se i ta investicija nastavi i uspješno realizuje.

„Kada je u pitanju izgradnja samog postojenja radi se o vrlo složenom projektu. Pripremili smo tendersku dokumentaciju, a paralelno sa tim se potrudili da kod Zapadnobalkanskog investicionog okvira dobijemo dodatna sredstava za unapređenje samog postrojenja i dalje širenje mreže primarnih i sekundarnih kolektora, tako da ćemo samo raspisivanje tendera, zbog odeđenih opcionih varijanti, a zavisno od dodatnih izvora finansiranja realizovati na način da istovremeno možemo donijeti odluku o najpovoljnijem izvođaču i biti informisani o finalnoj odluci Zapadnobalkanskog investicionog okvira o dodjeli novih sredstava. Ovo je jedan od najvažnijih projekata u istoriji Glavnog grada i uvjeren sam da potvrđujemo da smo mu svakodnevno posvećeni i da ga realizujemo na jedan kvalitetan način”, zaključio je Vešović.

Inženjer kompanije Bemax Ivan Jelovac kazao je da je izgradnja pješačkog, biciklističkog i cijevnog mosta najbolji primjer još jedne uspješne saradnje Glavnog grada i kompanije Bemax.

‘’Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo dio ovakvog važnog projekta za Glavni grad. Nalazimo se na gradilištu cijevnog, pješačkog i biciklističkog mosta preko rijeke Morače dužine 125 metara, u kojem se nalaze dvije biciklističke staze, kolovozna staza, a opremljen je i savremenom rasvjetom. Primarna namjena mosta je transfer otpadnih voda sa postojećeg postrojenja na novo, buduće postrojenje u neposrednoj zoni KAP-a. Do sada su završeni svi radovi na samom mostu, ono što ostaje da se završi je uređenje terena i montažni elementi cjevovoda koji se nalaze u šahtama pored mosta. ‘’ zaključio je Jelovac.

On je dodao da je ovim kompanija Bemax pokazala da je društveno odgovorna kompanija i da sve radove završava prije ugovorenog roka, kvalitetno i po pravilima struke.