Podgorica dobila novi most Luča i saobraćajnicu vrijednu više od 15 miliona eura | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Podgorica dobila novi most Luča i saobraćajnicu vrijednu više od 15 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima u prisustvu delegacija gradova Skoplja i Sarajeva, kao i gradonačelnika Prijestonice Cetinje, predsjednika Opštine Bar, danas je obišao završene radove na izgradnji Jugozapadne obilaznice – najvrednijeg projekta u oblasti putne infrastrukture u protekloj deceniji.

Vuković je saopštio da Glavni grad 21.maj obilježava brojnim svečanim aktivnostima, te da je sinoć otvorena Kuslevova kuća, jutros položen kamen temeljac za izgradnju nove škole u Tološima i da je kruna ovogodišnjeg programa završetak radova na izgradnji Jugozapadne obilaznice i novog mosta na rijeci Morači.

“U pitanju je najznačajniji objekat iz oblasti putne infrastrukture koji je realizovan na teritoriji glavnog grada u proteklih desetak godina, vrijedan preko 15 miliona eura, koji je Glavni grad finansirao u cjelini. Jugozapadna obilaznica ima višestruki značaj, ne samo za Podgoricu, nego i za Crnu Goru kao dio budućeg prstena oko glavnog grada”, istakao je Vuković.

On je iskazao uvjerenje da će u narednom periodu graditi i bulevar od Donje Gorice do Gornje Gorice, odnosno Komanskog mosta.

“Na taj način kad bude završen bulevar od Danilovgrada do Podgorice mi imamo potpuno zaokruženu cjelinu. Ovaj bulevar je važan ne samo za glavani grad, nego i za naše prijatelje na Cetinju i za ljude koji žive na primorju, skraćuje put do međunarodnog aerodroma u Golubovcima, tako da smo veoma ponosni na to što dajemo doprinos ne samo razvoju grada nego i države u cjelini”, naglasio je Vuković.

Kako dodaje, u narednom periodu je potrebno izvršiti test opterećenja.

“To je prosto standardna procedura i nakon toga moraćemo da izmjestimo jedan dio dalekovoda, koji se nalaze u neposrednoj blizini mosta. Mi smo se nadali da će saobraćaj moći biti pušten prije toga, međutim ljudi iz CGES-a su nas upozorili na potencijalne rizike tako da ćemo moći da kažemo da jugozapadna obilaznica u punoj funkciji za nekih dva, dva i po mjeseca, to je moje očekivanje. U svakom slučaju ovo je jedan veliki dan za Glavni grad i kazao bih za Crnu Goru i mislim da dostojno obilježamo Dan nezavisnosti”, zaključio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je posebno zadovoljstvo zbog realizacije jednog od najznačajnijih projekata za Podgoricu i Crnu Goru.

“Zajednički imenitelj i simbolika završetka ovako važnog projekta na dan kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost, počiva na trajanju i bezvremenosti, jer najbolje što smo gradili decenijama ostavljamo sa ponosom generacijama koje će dolaziti dugo nakon nas”, poručio je Vešović.

Prema njegovim riječima jugozapadna obilaznica, duga preko 3,5 kilometra, vrijedna 15,5 miliona eura, je kapitalni projekat kojim je Podgorica dobila višestruko modernu saobraćajnicu, povezujući magistralne puteve ka Petrovcu i Cetinju, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a turistički potencijal i pristupačnost podići na još viši nivo, dok će okolni prostor učiniti atraktivnijim i za razvoj privredne djelatnosti.

“Pored, nesumnjivo, ogromnog saobraćajnog značaja ovog bulevara, izuzetno je važna činjenica da su njime stvoreni uslovi za početak izgradnje budućeg Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jugozapadna obilaznica predstavlja čvorište triju primarnih kolektora, koji će odvoditi otpadne vode do budućeg postrojenja” istakao je Vešović.

On je naglasio da će ovaj most postati simbol našeg grada.

“Unikatnost iluminacije, naročito na vrhu mosta, upotrebom savremenih tehnologija, čini da senzacionalna svjetlost obasjava Moraču – prenoseći njenim tokom crnogorsku luču od sjevera pa sve do mora. Zato je Luča najdostojnije ime koje može nositi ovaj most, kao znak i svjetionik slobodarske prošlosti i neugasivi plamen vječnosti nad ovim najljepšim komadom zemlje”, kazao je Vešović.

Dodaje da je ova kapitalna investicija završena uprkos svim pandemijskim i drugim izazovima i to na najljepši dan.

Vešović je podsjetio da su mostovi oduvijek privlačili pažnju, prvenstveno svojim izgledom i činjenicom da uspijevaju da spoje obale neukrotivih rijeka.

“Kada se razdvojene strane povežu, stvorene veze nijesu lako raskidive. Metaforično i suštinski, kada se premoste daljine i razlike, vrijednost tek dobija potpuni smisao. Sagradili smo most na rijeci koja ima svoju ćud: beskrajno lijepa, snažna među gorostasnim planinama, divlja pred preprekama, pitoma i blaga kada se pod ruševinama Duklje spoji sa pritokama”, kazao je Vešović.

Naglasio je da su po istom principu, prije i nakon stečene nezavisnosti gradili Podgoricu i Crnu Goru brinući o svakom kamenu, planini, jezeru i moru, ali iznad svega po mjeri slobodnog i prosperitetnog čovjeka.

“Od tradicionalne do savremene, građanske Crne Gore, sačuvanih vrijednosti i multikulturalnosti, prešli smo izazovan put odlučni da istrajemo u namjeri da budemo dostojna članica velike evropske zajednice. Pokazali smo da smo zemlja koja umije da sačuva stabilnost i u najtežim vremenima. Pa i danas, iako ovdašnje društvo liči na dvije razuđene obale, od kojih se ne raduje svaka gradnji mostova, koji nas povezuju i vode u svijet, mi ćemo nastaviti da ih gradimo i otvoreno pružamo ruku svakome ko će na isti način voljeti I čuvati svaki pedalj crnogorske, demokratske i građanske zemlje”, zaključio je Vešović.

On je iskazao veliku zahvalnost kompaniji Bemax koja je i u ovom poslu opravdala reputaciju kvaliteta, vrhunske stručnosti i lojalne predanosti, kompaniji Crnagoraput, koja je kroz konzorcijum sa Bemaxom izvodila radove na mostu, kao i svim kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u projektovanju i revidovanju neophodne dokumentacije i nadzoru.