Počinje uređenje Njegoševog parka i šetališta uz Moraču: Projekat koji će promijeniti lice Podgorice | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Počinje uređenje Njegoševog parka i šetališta uz Moraču: Projekat koji će promijeniti lice Podgorice

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i izvršni direktor kompanije Bemax Miladin Mijajlović potpisali su danas ugovor i položili kamen temeljac za izgradnju šetališta uz Moraču i uređenje Njegoševog parka. Time je obilježen početak realizacije projekata na koji Podgoričani čekaju već decenijama.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je kazao da su stanovnici Podgorice na ovaj projekat dugo čekali, te da će izmijeniti lice centra grada.

“Ovaj događaj je zbilja poseban za Glavni grad. Nakon dugo godina obilježavamo početak radova na izgradnji prve faze šetališta uz rijeku Moraču i rekonstrukciji Njegoševog parka, na šta su građani ovog grada dugo čekali” kazao je Vuković i zahvalio se kompaniji “Bemax” koja je u značajnom dijelu finansijski podržala realizaciju ovog projekta, kao i partnerima iz Erste banke koji će obezbijediti sredstva za kupovinu urbanog mobilijara.

Jovana Vuksanović, ispred kompanije “Bemax”, istakla je da su ta dva vrijedna projekta donacija kompanije koju predstavlja, te da im posebno zadovoljstvo pričinjava što zajedno sa Glavnim gradom rade na uljepšavanju i razvoju Podgorice.

Prva faza izgradnje šetališta podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud, ukupne dužine oko 400 metara.

Širina staze je 2.40 metara sa tri proširenja u vidu malih trgova, mjesta za okupljanje i odmaranje, a do šetališta su predviđene četiri pristupne tačke (ispod mosta Blaža Jovanovića, iz Njegoševog parka sa pozicije gdje se nalazi česma, pravac Njegošev park – Viseći most i sa plaže Labud).

Milena Latković, ispred Službe glavnog gradskog arhitekte, istakla je da izabrano rješenje na najbolji način prikazuje vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice izgradnjom šetališta biće obezbijeđen novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.

Inženjerka pejzažne arhitekture preduzeća Zelenilo, Snežana Laban, kazala je da je projektom pejzažnog uređenja predviđena revitalizacija Njegoševog parka sa akcentom na očuvanje njegovog identiteta.

“Njegošev park predstavlja prvu zelenu površinu u Podgorici. Tokom projektovanja prepoznata su dva glavna motiva u parku – Njegošev spomenik i fontana, kao i vrijedna vegetacija koja će biti sačuvana. U parku je planirana izgradnja paviljona odnosno ljetnjikovca, kao i amfiteatra sa pogledom na Moraču, te adaptacija fontane sa biojezerom. Osim toga planiran je parkovski mobilijar, kao što su parkovske klupe, ljuljaške za odrasle, korpe za otpatke, nova javna rasvjeta, novi hidrosistem i stolovi za stoni tenis”, zaključila je Laban.

U Glavnom gradu ističu da će biljni fond biti dopunjen novim spratom žbunja, perena i drugog ukrasnog bilja, uz rekonstrukciju hidrosistema.

Parkovski mobilijar će u potpunosti biti zamijenjen sa 85 novih klupa i 60 korpi za otpatke i biće ugrađene i tri ljuljaške za odrasle.

“Svi prisutni večeras su pozitivno reagovali na ono što će biti budući izgled Njegoševog parka i šetališta uz Moraču, a Glavni grad će nastaviti da osluškuje potrebe građana sa ciljem da Podgorica bude grad po mjeri svakog njenog stanovnika”, zaključuju u podgoričkoj upravi.