Počela rekonstrukcija i modernizacija puta Lepenac – Berane, Abazović: Nastavlja se ulaganje u infrastrukturu sjevera | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Počela rekonstrukcija i modernizacija puta Lepenac – Berane, Abazović: Nastavlja se ulaganje u infrastrukturu sjevera

Predsjednik Vlade Dritan Abazović obišao je danas, zajedno sa direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem, predsjednicima opština Mojovac i Berane, Veskom Delićem i Vukom Obradovićem, državim sekretarom u Ministastvu kapitalnih investicija Admirom Šahmanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Bijelo Polje Ernadom Suljevićem, dionicu magistralnog puta Mojkovac  – Berane, od Lepenca do Berana, čime je označen početak radova na njenoj rekonstrukciji i modernizaciji u vrijednosti od 35 miliona eura.

“Ovo je za crnogorske prilike zaista veliki projekat jer se ne dešava često da se odjednom rekonstruiše 40 kilometara nekog puta. Na ovaj način se nastavlja ulaganje u infrastrukturu kada je riječ o sjeveru države što je od strateškog značaja za cijelu Crnu Goru. Dobijanje novih i bezbjednih putnih pravaca značiće i veću pespektivu za razvoj biznisa i za mobilnost građana”, kazao je Abazović, dodajući da će u fokusu Vade i ubuduće biti razvoj putne infrastrukture.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović kazao je da će biti rekonstruisano 40km magistralnog puta Mojkovac – Berane, dionica Lepanac – Ribarevina – Poda – Berane.

“Vrijednost radova, koje će finansirati Evropska investiciona banka, je 35 miliona eura, a izvođač je konzorcijum Štrabak – Bemax. Rok za završetak radova je dvije godine. Suvišno je govoriti koliki je značaj ove saobraćajnice za opštine koje joj gravitiruaju. To je jedna od glavnih žila kucavica za cijeli sjever”, kazao je Vuksanović.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Obradović rekao je da je riječ o važnoj saobraćajnici i iznio očekivanje da će završetkom radova biti dobijena moderna saobraćajnica koja će omogućiti bezbjedan saobraćaj i doprijenijeti razvoju cijelog sjevera Crne Gore.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić istakao je posebnu važnost ove saobraćajnice za stanovinke Mojkovca zbog dnevne komunikacije i naslonjenosti na susjedno Bijelo Polje. Delić je naglasio da će u budućnosti to biti i veza Mojkovca sa autoputem kada prođe kroz Berane.

Državni sekretar u Ministastvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović rekao je da je ovo samo jedan u nizu projekta unapređenja putne infrastructure na sjeveru, i izrazio nadu da će se to nastavi izgradnjom druge dionice autoputa do Andrijevice, izgradnjom puta Plav – Dečani i valorizacijom aero parka u Beranama.

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Ernad Suljević je ističući da najduži dio dionice koja se rekostruiše prolazi kroz tu opštinu, apelovao je da se posebna pažnja, prilikom izvođenja radova, posveti u mjestu Zaton zbog blizine putu tamošnje osnovne škole, zbog bezbjednosti djece.