Počela gradnja primarnog kolektora vrijednog 6,6 miliona eura | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Počela gradnja primarnog kolektora vrijednog 6,6 miliona eura

Izgradnja Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici počela je danas gradnjom primarnog kolektora vrijednog 6,6 miliona eura koji će povezati aktuelno sa budućim postrojenjem.

“Investiranje u novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda potvrda da Glavni grad Podgorica slijedi Vladine razvojne politike i obezbjeđuje uslove za dalji dinamičan razvoj. Glavni grad u kontinuitetu razvija zdraviji i kvalitetniji životni ambijent, i Vlada će sa svoje strane nastaviti da doprinosi njegovoj izgradnji po mjeri potreba naših građana”, kazao je premijer Duško Marković.

Kako je kazao gradonačelnik Ivan Vuković, kolektorom se otvaraju pretpostavke za dugoročni razvoj Podgorice i obezbjeđuje trajna zaštita rijeke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera.

“Ukupne vrijednosti 50 miliona eura, ovaj projekat obuhvata četiri komponente – primarni kolektor u dužini preko 5 kilometara, čija izgradnja počinje danas, izgradnju novih 20 kilometara kanalizacione mreže, sa čime ćemo svečano krenuti sjutra i izgradnju novog mosta na rijeci Morači, nedaleko odavde, za koju očekujemo da će početi u naredna dva mjeseca. Izgradnju samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, planiranu za početak naredne godine”, istakao je on.

Vuković je saopštio da ovaj složeni inženjerski projekat, kreiran u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti zaštite životne sredine, predstavlja krunu zajedničkih napora Vlade Crne Gore i Glavnog grada.

“Kao rezultat ovog strateškog partnerstva u toku mandata aktuelne gradske uprave, u infrastrukturne projekte u sklopu Podgorice biće investirano preko 200 miliona eura. U tom smislu koristim priliku da se zahvalim Predsjedniku Vlade i Ministru finansija, koji su prepoznali regionalni, odnosno državni značaj projekta i u saradnji sa njemačkom KFW bankom, obezbijedili kreditnu podršku od 35 miliona eura. Naročito smo ponosni na činjenicu da su i naši  partneri iz Evorpske unije prepoznali važnost ovog projekta i kroz investiciono okrilje za Zapadni Balkan, obezbijedili grant od preko 10 miliona eura za njegovu realizaciju. Osim naših evropskih partnera, zahvalnost dugujemo i KFW banci, koja je obezbijedila donaciju od 285.000 eura za izradu dvije studije koje čine važan dio projektne dokumentacije  za izgradnju ovog sistema”, istakao je Vuković.

Prema riječima Aiva Orava, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ovo je projekat od velike važnosti, kada je u pitanju sakupljanje i tretman otpadnih voda.

“Ovo je važan iskorak Crne Gore u očuvanju životne sredine, u skladu sa standardima Evropske unije. I što je najbitnije, ovoo je velika stvar za građane Podgorice”, istakao je on.

Orav je podsjetio da oko 75 odsto zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, te podvukao da je upravo zato izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretamn otpadnih voda, kako u cilju zaštite zdravlja građana, tako i očuvanja životne sredine.

“Ovaj projekat je vrijedan više od 50 miliona eura, od čega je 10 miliona donirano od strane EU. Ovo je znak konkretne i kontinuirano podrške Crnoj Gori na njenom putu ulaska u evropsku porodicu. Projekat je takođe podržan i od strane članica EU, KFW banke i lokalnih vlasti i to je odličan primjer međunarodne saradnje na dobrobit građana Crne Gore. Želim svim uspejh u implementaciji ovog projekta”, zaključio je Orav.

Projektom izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, procijenjene vrijednosti preko 50 miliona eura, Podgorica dobija osnovne pretpostavke za razvoj u narednih pedeset godina. Primarni kolektor, dužine 5,5 kilometara, jedna je od četiri komponente ovog sistema. Kolektor će se protezati duž ulice 8. marta na Zabjelu, preko naselja Dahna, Dajbabe, sve do lokacije u blizini Kombinata aluminijuma, gdje će se nalaziti buduće postrojenje.

Prva faza, koja podrazumijeva kompletne radove na kanalizacionoj mreži, uključujući i mostovski prelaz, kao i glavni kolektor i sekundarnu mrežu procijenjena je na oko deset miliona eura, dok će druga faza, odnosno izgradnja glavnog objekta Postrojenja, koštati oko 35 miliona eura.

Nakon puštanja u funkciju novog Postrojenja, stari i dotrajali kolektor, koji je u funkciji više od 40 godina, biće potpuno uništen i srušen.

Staro Postrojenje trenutno je opterećeno sa oko 118 do 120 hiljada ekvivalent stanovnika, što je više od dva puta nego što je predviđeno.

Podgoričko Postrojenje biće tri puta veće od nikšićkog, dva puta od budvanskog ili četiri-pet puta veće od hercegnovskog, kotorskog ili tivatskog.