Od ruine do novog simbola Podgorice | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Od ruine do novog simbola Podgorice

PODGORICA – Podgorica je 25. maja 1980. godine dobila posebno sportsko zdanje – Sportski centar ,,Morača“.

Kako je vrijeme prolazilo i zbog organizacije velikih takmičenja, tako se glavna sala često prepravljala i uljepšavala. Međutim, prostor u kojem su bili zatvoreni bazeni godinama je samo propadao.Posljednjih više od dvije decenije mjesto, na kojem su se uglavnom održavala bokserska takmičenja i prvenstva u stonom tenisu. Bazen je bio van upotrebe i potpuno zapušten. Ali, 39 godina kasnije, tačnije 21. maja na baš na tom prostoru Podgorica će dobiti novi reprezentativni sportski objekat, objekat izgrađen po najsavremenijim standardima – ,,Bemax arenu“. Najveća crnogorska građevinska kompanija donirala je Košarkaškom savezu Crne Gore, koji je sa druge strane dobio privatno javno partnerstvo, multifunkcionalnu dvoranu, tako da će Podgorica imati još jedan prostor za dvoranske sportove prvenstveno za košarku kao i odbojku.

UŽASNO STANJE

Prije nešto više od godinu, kada je dogovorena izgradnja nove dvorane, krenuli su radovi. Sam početak djelovao je kao posao koji će trajati prilično dugo, jer je stanje bilo katastrofalno…

– Prostor je bio zapušten i uništen. Sva stakla su bila polomljena, školjka bazena bila je ruinirana, a ništa nije radilo, od mokrih čvorova, struje, jednostavo ništa se nije moglo koristi. Svlačionice su bile razvaljene, mnogo toga je bilo odnešeno, a prostor gdje je bila kuglana, a zatim neka diskoteka bila je ruševina. Kada smo skidali te slojeve to je predstavljalo praktično arheološko nalazište. Zaista je to bila ruina. Očistili smo sve, ostali su stubovi hale, krov i tribinski dio, odnosno čisti skelet konstrukcije – kaže na početku priče arhitekta Đorđe Bjelanović, inače šef gradilišta. Vrijeme je odmicalo, a radovi napredovali. Iz dana u dan prostor je dobijao novo lice.

– Odrađena je kompletna hidro i termo izolzacija, te podno grijanje. Iskreno bilo bi lakše napraviti novu dvoranu, ali trebalo je iskoristiti objektat zbog fantastičnog krova, te same pozicije.

SADRŽAJ DVORANE

Čovjek koji od prvog dana prati da sve bude odrađeno na najbolji način za arenu je detaljno opisao sam sadržaj ,,Bemax arene“.

– Osim dvoranskog prostora, imamo podtribinski prostor i galerijski prostor.Dvorana se sastoji od četiri etaže, u najdonjoj su četiri svlačionice za ekipe, koje su vrlo moderno opremljene, prostrane, sa podnim grijanjem, toaletima i tuševima. Zatim, tu su i svlačionice za sudije, prostor za doping kontrolu, priručni toaleti, prostorije za masaže. Iznad toga ide nivo u kojem se nalazi teretana sa najsavremenijim spravama i poseban multifunkcionalni prostor, koji se može koristiti za individualne, grupne treninge, aerobik, fitnes i slično. Inače, teretana ima i poseban ulaz za spoljne strane tako da će biti na raspolaganju svim građanima Podgorice koji preferiraju ovaj vid rekreacije. Tu je takođe i VIP svlačionica, koja će u slučaju održavanja koncerta ili slično, predstavljati specijalni prostor za pjevače, plesače, muzičare i glumce. Ona sadrži svoj salon, garderobu, toalet, šminkeraj… Na tom nivou je i sala za pres konferencije. U prizemnom dijelu imamo dio za ulazak publike na glavnu tribinu, toaleti za publiku, a treba naglasiti da su svi ulazi i prostori prilagođeni i za osobe sa posebnim potrebama. Tu je još ulaz za novinare i VIP zvanice, iz kojeg se ulazi u VIP ložu, koja sadrži poseban salon za posluženje, a u kranjem dijelu je kancelarijski prostor. Na galerijskom dijelu imamo prostor za novinare, kamere, a u drugom dijelu je komandna soba iz koje se upravlja dvoranom. Na kraju imamo poseban ulaz za parter jer smo napravili stepenište ka donjem platou iz kojeg se ulazi u dvoranu. Sa tog dijela se pruža prelijep pogled na Moraču čije ćemo okruženje takođe pripremiti da kompletna cjelina zaista bude ukras grada – naglasio je Bjelanović.

Prvi put u Crnoj Gori, u sali će biti instalirane i kamere koje će pružiti mogućnost praćenja utakmica i koncerata putem interneta, a dvorana će imati najmodernije vanjske i unutrašnje svjetlosne i zvučno kompjuterizovane efekte. To znači da će 21. maja Podgorica dobiti novi simbol, prepoznatljiv po objektu po svjetskim standardima..

Objekat uz rijeku, a s obzirom da sada sređujemo okolni dio posebnim kamenom, zbog ambijenta, siguran sam da će ovo predstavljati novi simbol Podgorice, da ne bude na razglednicama samo Milenijum – kroz osmjeh je kazao Bjelanović.

Kapacitet oko 2.500 mjesta

Kada je u pitanju kapacitet ,,Bemax arene“ on će iznositioko 2.500 mjesta.
– U gornjem dijelu, gdje je glavna tribina kapacitet je oko 1.300 uz VIP mjesta, a u donjem dijelu na tribinama kapacitet je oko 800 mjesta, uz teleskopsku tribinu koja prima 180, a kada je riječ o košarci, onda se na tu brojku može dodati još 150 mjesta, jer toliko može da stane stolica u parteru – kazao je Bjelanović.

Najmodernije biletarnice

Dvorana ima tri biletarnice đe su postavljeni monitori koji su softverski povezani sa računarima za prodaju karata. To znači da će svaki gledalac prilikom kupovine karte imati mogućnost da izabere tačno
mjesto na kojem želi da sjedi.