Kompletan posao biće završen u avgustu | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Kompletan posao biće završen u avgustu

U toku su završni molerski radovi, finalno bojenje fiskulturne sale, pripremni radovi za ugradnju sanitarija u mokrim čvorovima, postavljanje unutrašnje ograde, završni radovi na izradi fasade, kao i radovi na uređenju terena. U narednom periodu počećemo ugradnju parketa u fiskulturnoj sali, poda u učionicama, kao i postavljanje unutrašnje bravarije i rasvjete – kazala je Jovana Vuksanović iz kompanije ,,Bemax“

Izgradnja osnovne škole u Tološima teče predviđenom dinamikom. Završeno je oko 80 odsto radova a, kako poručuju iz kompanije ,,Bemax“, izgradnja objekta će biti završena u predviđenom roku, a to je avgust tekuće godine.

RADOVI

Inženjerka građevine Jovana Vuksanović kazala je za Pobjedu da će Bemax ispoštovati sve ugovorne obaveze i završiti izgradnju objekta prema definisanom roku, a to je avgust tekuće godine.

– Od početka izvođenja radova, a to je maj prošle godine, do danas je završeno oko 80 odsto radova. U toku su završni molerski radovi, finalno bojenje fiskulturne sale, pripremni radovi za ugradnju sanitarija u mokrim čvorovima, postavljanje unutrašnje ograde, završni radovi na izradi fasade, kao i radovi na uređenju terena. U narednom periodu počećemo ugradnju parketa u fiskulturnoj sali, poda u učionicama, kao i postavljanje unutrašnje bravarije i rasvjete – navela je Vuksanović.

ULAGANJA

Škola je, prema važećim zakonima i pravilnicima iz oblasti školskog obrazovanja, projektovana za 1.200 djece. Predviđeno je 15 matičnih učionica, pet predmetnih učionica, dvije učionice za informatiku i pet specijalizovanih učionica sa pripadajućim kabinetima.

Fiskulturna sala predviđena je za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina je 494 mjesta, od čega je 204 fiksnih, a 290 u sklopu teleskopskih tribina.

Krov škole je opremljen solarnim kolektorima za centralnu pripremu tople vode. Za grijanje i hlađenje škole i fiskulturne sale predviđen je sistem toplotne pumpe vazduh-voda. Grijanje i hlađenje škole vrši se kasetnim jedinicama smještenim u spuštenom plafonu, dok je grijanje i hlađenje fiskulturne sale predviđeno kanalnim sistemom.

Osim samog školskog objekta i sale, naselje će dobiti i neke javne sadržaje koji mu sada nedostaju – trg, park, otvorene sportske terene… Riječ je o nesvakidašnjem primjeru društvene odgovornosti kroz donaciju kompanije Bemax i porodice Ubović, u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od najistaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih priznanja iz oblasti obrazovanja. Vrijednost donacije je sedam miliona eura.

Odgovornost MPNKS što opremanje škole nije uključeno u donaciju

Iz kompanije ,,Bemax“ podsjećaju da su porodica Ubović i ta kompanija željeli da u sklopu donacije, osim izgradnje objekta osnovne škole u Tološima, bude uključeno i njeno opremanje.

Pojašnjavaju da je za to bilo potrebno uspostavljanje kontakta i dobijanje pomoći resornog ministarstva, kako bi bili ispoštovani određeni standardi po pitanju opremanja obrazovnih ustanova.

– Nažalost, kontakt nije bilo moguće uspostaviti sve do sredine maja ove godine, dakle godinu od početka radova, a i tada je to realizovano tek na inicijativu Glavnog grada. Na tom sastanku obavijestili smo predstavnike Ministarstva prosvjete da, s obzirom na to da su radovi u završnoj fazi, nijesmo u mogućnosti za tako kratko vrijeme nabaviti kvalitetnu opremu i izvršiti opremanje škole. Iz tog razloga, odgovornost što opremanje škole nije bilo uključeno u donaciju isključivo snosi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta – pojasnili su iz kompanije ,,Bemax“.