Jugozapadna obilaznica biće završena tokom naredne godine | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Jugozapadna obilaznica biće završena tokom naredne godine

Veoma uspješna i plodotvorna decenijska saradnja Glavnog grada i IFC-a kroz realizaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata najbolja je preporuka za unapređenje buduće saradnje i nove zajedničke investicije koje će doprinijeti daljem razvoju Podgorice, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Ivana Vukovića, sa saradnicima, predstavnika ERSTE banke i IFC-a koji borave u posjeti Glavnom gradu.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što se partnerstvo Glavnog grada i IFC-a nastavlja jednako uspješno kao i u prethodnom periodu i uputio zahvalnost partnerima na podršci razvojnim projektima u Podgorici, uz čiju finasijsku pomoć se trenutno realizije izgradnju Jugozapadne obilaznice – najznačajnijeg projekta u oblasti putne infrastrukture vrijednog 15 miliona eura.

“Svakim novim projektom raste povjere je u rukovodstvo Glavnog grada, a mi smo na najbolji način i opravdali vaše povjerenje, a takav slučaj je i sa Jugozapadnom obilaznicom i smatram da je ovaj posao najbolja preporuka za realizaciju budućih projekata i temelj za unapređenje buduće saradnje“, naglasio je gradonačelnik.

On je saopštio da radovi na sve tri faze tog projekta teku i ispred plana i da će saobraćajnica koja se nalazio sa obje strane Morače biće završena do februara 2020. godine, a da za radove na mostu započete polovinom avgusta teče rok  od 450 kalendarskih dana pri čemu postoji realna šansa da izvođač i taj posao završi ranije.

Predstavnik IFC a Marko Sorže je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i pratnerstvom sa Glavnim gradom.

“Danas imamo prilku da se uvjeremo u napredak i rezultate projekta izgradnje Jugozapadne obilaznice i mosta na Morači na terenu, ali jednako tako da razmotrimo i mogućnoste buduće saradnje“, istakao je Sorže i dodao da je veoma zadovoljan što Glavni grad prilikom izbora finansijskog parntera unazad desetak godina u kontinuitetu ukazuje povjerenje upravo IFC-ju u odnosu na druge partnere.

Gradonačelnik je na kraju sastanka uručio zahvalnicu predstzavniku IFC-a Marku Soržeu za ukupan dopinos relizaciji važnih infrastrukturnih projekta u Podgorici kao i za trud i povjerenje koje je ukazivao upravi Glavnog grada u proteklom periodu.

Nakon sastnka rukovodsto Glavnog grada i predstavnici IFC-a i Erste banke, kao i izvođača radova kompanie Bemax obišli su radove na trasi Jugozapadne obilaznice.

Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je zadooljstvo načinom i dinamikom izvođenja radova.

“Jugozapadna obilaznica predstavlja najvažniji i najvrijedniji projekat koji se realizuje ne samo u Podgorici nego i u Crnoj Gori koji svojim značajem prevazilazi lokalni karakter, jer predstvalja vezu dva važna međunarodna koridora – magistralnog puta ka Petrovcu i magistralnog puta ka Cetinju. Vjerujem da ćemo izgradnjom ove saobraćajnice riješiti veoma veliki izazov saobraćajne diionice i zagušenja u saobraćaju poput ulice Vojislavljevića, a takođe vjerujem da će izgradnja ove saobraćajnice podstaći i privredni razvoj okolnih naselja, ali je najvažnije što ona doprinosi razvoju komunalne infrastrukture u Glavnom gradu jer njenom izgradnjom buduće postojenje za prečišćavanje otpadnih voda dobija puni značaj i smisao“, istakao je Vešović.

On je izrazio uvjerenje da će tokom sljedece godine promovisati izgradnju Jugozapadne obilaznice i mosta na Morači.

On je naglasio da je tokom javnog nadmetanja Glavni grad dobio ubjedljivo jeftiniju ponudu u odnosu na projektantske vrijednosti, ali i izvođača radova kompaniju Bemax koja ima ozbiljne refernce i reputaciju firme koja vrlo kvalitetno i na vrijeme izvodi radove.

Vešović je podsjetio da se u trupu Jugozapadne obilaznice nalazii tačka spajanja tri glavne cijevi koje sakuplaju fekalnu kanalizaciju sa teritorije cijele Podgorice.

“Dakle jedna je u Donjogoričkom bulevaru, druga je u bulevaru ka Petrovcu i upravo kroz Jugozapadnu obilaznicu vežemo te dvije glavne cijevi, a treću ćemo dobiti izgradnjom primarnog kolektora kojim povezujemo staro postrojenje sa novim kroz naselja Dajbabe i Dahna što podrazumijeva izgradnju još jednog mosta“, saopštio je zamjenik gradonačelnika.

On je naveo da je prošle nedjelje objavljen tender za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže, a da će tokom ovog mjeseca biti raspisan i tender za izgradnju primarnog kolektora i novog mosta na Morači čime započinje i fizička realizacija Postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Marko Sorže je nakon obilaska radova istekao da IGC sa Glavnim gradom sarađuje deset godina i da snažno podržava investicije i razvojne projekte u Podgorici koji mijenjaju život građana.

“To su projekti koji imaju veliki uticaj na smanjenje saobraćaja u centru grada. Počeli smo 2010.godine, podržavajući Istočnu zaobilaznicu oko centra Podgorice i danas smo ovdje kako bismo se lično uvjerili i potvrdili napredak radova na Jugozapadnoj zaobilaznici”, zaključio je Sorže.

Direktor kompanije BEMAX Veselin Kovačević je govoreći o završetku radova pojasnio da će dionice 1 i 3 koje su počele ranije, jer je za njih bila gotova projektna dokumentacija, biti završene u roku , dok će dionica 2 je koncipirana u dvije faze projektovanja i izvođenja, a izvođači radova očekuju da će uz izuzetne napore i ovi radovi biti završeni u toku 2020.godine.