Nova škola u Tološima poklon porodice Ubović i Bemaxa Podgorici | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Nova škola u Tološima poklon porodice Ubović i Bemaxa Podgorici

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je predstavio plan izgradnje osnovne škole u Tološima. Riječ je o vrijednoj donaciji porodice Ubović koja je, u znak sjećanja na njihovu nedavno preminulu Novku Ubović- majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika, poželjela da donira novac za gradnju nove škole u Podgorici, o čemu je govorila i njena unuka Andrea Ubović.

Vuković je tom prilikom iskazao zahvalnost porodici Ubović na nesvakidašnjoj donaciji i istakao je značaj prosvjetnog doprinosa Novke Ubović mnogim podgoričkim generacijama.

“Imao sam priliku da razgovoram sa članovima familije Ubović, koji su mi prije nekoliko dana saopštili da, u znak sjećanja na preminulu majku i babu, familija Ubović i kompanija Bemax žele da doniraju sredstva za izgradnju nove škole na teritoriji Glavnog grada”, saopštio je gradonačelnik Vuković.

Glavni grad je odlučio da se donacija iskoristi za izgradnju osnovne škole u Tološima za koju već postoji idejno rješenje. Riječ je o projektu vrijednom sedam miliona eura, koji će moći da koristi 1.200 đaka.

“To je nešto na šta stanovnici tog dijela Podgorice i Glavni grad čekaju gotovo dvije decenije. Unazad nekoliko godina Vlada Crne Gore je činila konkretne korake u pravcu realizacije tog projekta, pa je 2017. godine Ministarstvo prosvjete pribavilo urbanističko-tehničke dozvole za izradu novog objekta, a 2019. godine raspisan je konkurs za izradu idejnog rješenja nove škole u Tološima sa fiskulturnom salom. Prvorangirani na konkursu bio je tim arhitekata u sastavu: Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović”, podsjetio je gradonačelnik, dodajući da su u pitanju urbanističke parcele 268 i 266, površina te dvije parcele koje su dominantno u vlasništvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada je preko 15.000 m2, a one se nalaze u zahvatu važećeg DUP-a “Tološi 2. dio.

On je saopštio da se kreće u narednu fazu realizacije ovog projekta, te da je informisao predsjednika Vlade i dobio podršku da ovaj projekat Glavni grad nastavi da realizuje sa predstavnicima porodice Ubović.

“Početkom sljedeće sedmice zvanično ćemo se obratiti Vladi ovim povodom, koji je nesvakidašnji i apsolutno posvećen opštem interesu, pogotovo imajući u vidu da idejno rješenje podrazumijeva investiciju od sedam milion eura samo za izgradnju škole bez opremanja”, naglasio je gradonačelnik.

Vuković je istakao da su predstavnici porodice Ubović spremni da idejno rješenje razrade do nivoa Glavnog projekta.

“Ako sve bude kako treba već tokom prve polovine naredne godine možemo krenuti u izgradnju novog školskog objekta koji je planiran za 1.200 djece, na površini od preko 5.000 m2, sa salom za fizičko vaspitanje od 1.500 m2. Dakle, riječ je o najvećem projektu kada je u pitanju izgradnja osnovnih škola, ne samo u Podgorici, nego i u Crnoj Gori”, saopštio je Vuković.

On je izrazio uvjerenje da će ovakav gest porodice Ubović naići na pohvale cjelokupne društvene zajednice i kao gradonačelnik i građanin Podgorce još jednom uputio zahvalnost porodici.

“Iskreno se nadam da ćemo već naredne godine krenuti, a znajući kako to radi kompanija Bemax, uvjeren sam da ćemo radove na tom objektu privesti kraju u rekordnom roku. Ovaj projekat sigurno će biti realizovan na zadovoljstvo svih građana Podgorice, a prije svega na uspomenu na Novku Ubović, ženu posebno važnu za porodicu, ali ništa manje važnu za naš glavni grad kome je toliko toga dala”, zaključio je Vuković.

U ime porodice obratila se unuka Andrea Ubović koja je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da predstavi projekat koji je inicirala njena porodica, u čast preminule babe, tačnije majke. Ona je zahvalila Glavnom gradu i gradonačelniku Vukoviću na podršci i povjerenju čime je omogućena realizaciju ovog projekta.

“Riječ je o izgradnji osnovne škole, vječnoj uspomeni na babu i profesoricu Novku Ubović koja je većinu svog životnog vijeka posvetila i ugradila u prosvjetu Crne Gore. Za profesoricu Novku Ubović, koja je bila predan pedagog, matematičar- njeni đaci bi rekli čovjek i nastavnica na kvadrat”, ističe Andrea Ubović dodajući da je škola predstavljala temelj sačinjen od poštenja, čestitosti i kako je nastavnica Ubović znala reći- mjesto na kojem su talentovani đaci, prije svega matematičari mogli da obogate svoje znanje.

U prilog tome svjedoče nagrade Oktoih i Iskra koje predstavljaju samo neke od postignutih rezultata u njenom vaspitno- obrazovnom radu.

“Rad, disciplina i upornost su samo neke od osobina na kojima je počivalo njeno četrdesetogodišnje iskustvo i zbog kojih je postala poznata po epitetu stroga pravičnost. Nadam se da će na istim tim osobinama ova buduća škola iznjedriti nove generacije”, zaključila je Ubović.