Bemax: Ponavlja se netačna priča o nezaštićenim radnicima | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Bemax: Ponavlja se netačna priča o nezaštićenim radnicima

Kompanija Bemax demantovala je navode objavljene u pojedinim medijima da su njihovi i radnici Alec Montenegra prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti radeći bez adekvatne zaštitne opreme.

“Na neozbiljne navode obično ne odgovaramao , ali s obzirom na trenutak i ozbiljnost situacije i, nadasve, zbog poštovanja prema građanima Crne Gore u obavezi smo da damo tačnu informaciju o neistinitim navodima pojedinih medija i političkih subjekata (koji našu kompaniju ne ostavljaju na miru ni u Skupštini Cne Gore) o tobožnjim kršenjima mjera NKT-a od radnika “Bemaxa” i “Alec Montenegra”.

Praktikujemo da reagovanje počnemo faktima i obrazloženjem. Ovoga puta, radi lakšeg razumijevanja, dočaraćemo građanima problem slikovitije a, naravno, fakti neće izostati.

Svako je od nas, vjerovatno, ima dokonu i svadljivu komšinicu koja neprestano, narodski rečeno “preži” šta vi radite i kreće u nerazumnu salvu verbalnih napada. Ako krenete da joj objasnite da nije tako, neće vas ni slušati, jer je njoj bitno da neprestano sasipa ono što misli da jeste ili želi da jeste, pa vam je svaka priča uzaludna, a ona vrti priču u krug. Istina je njoj najmanje bitna. U lične probleme i motive takvoga ponašanja – da ne ulazimo.

Nama se, eto, ponavlja stranačka i novinarska priča o radničkim grupama koje ne poštuju mjere zaštite. Naravno – netačna.

Fotografija pokazuje grupe radnika i još nekih lica zabundanih u zimske jakne kako okupljeni stoje na jednom od gradilišta “Portonovog” u Kumboru. Što su tako zimski “zabundani” na današnje vremenske prilike samo po sebi budi sumnju u datum fotografisanja ili bar implicira da se se navede otkad je ta fotografija?!

Fotografiju, očekivano, prati informacija kako, koristeći isforsirani tabloidni naziv “Ekipa iz Granda” stoji iza toga sa svojim firmama “Alec Montenegro” i “Bemax”. Slijedi i tobožnje pojašnjenje ko je vlasnik “Alec Montenegra” i “Bemaxa” . Da je to “istraživačko pero”, a i uredničko bar malo ozbiljnije istražilo znalo bi da već više od šest godina “Alec Montenegro” ne radi na gradilištima “Portonovog”, tačnije poslednje angažovanje imao je do polovine 2014!

Šest godina! Veliki promašaj, čak i da su početnici posrijedi, a nijesu.

Drugi, lako provjerljivi fakt: u prvoj polovini februara 2020. radnici “Bemaxa” završili su radove na gradilištima “Portonovog” i angažuju se po potrebi, ako je potrebna sitna prepravka. Da ne pričamo o tome da ko se iole razumije i prati građevinske radove u Crnoj Gori zna da radnici “Bemaxa” i “Genexa” imaju lako prepoznatljive uniforme, obilježja i zaštitne opreme koje se na ovoj fotografiji ne vide!

Dakle, fotografija koja je trebalo da bude dokaz optužbe, postala je dokaz pokušaja manipulacije, pošto na njoj – nijesu naši radnici. Ne želimo nikoga da učimo novinarskom poslu, ali znamo da prepoznamo šta je poštena, a šta fingirana informacija.

Klasičan primjer manipulacije je podsjećanje kako je, navodno, prošle sedmice Demokratska stranka dala šokantan snimak punog autobusa nezaštićenih radnika, uz tvrdnju da su “Bemaxovi” i “Genexovi”, a da su iz tih kompanija rekli da nijesu njihovi nego neke makedonske firme. Kao da nije bilo dovoljno vremena da svako zainteresovan istraži ko govori istinu. A, istinu smo saopštili mi! Fingiranje profesionalizma negacija je profesionalizma.

Čuli smo i kako nam je neko iz političkih stranaka piskavim glasom “prijetio” kako će, revoltiran tim promašajem, opet “prežati” naša gradilišta i loviti radnike ako se ne pridržavaju mjera. Nezrelo, ljudski i politički. Neće nam time napraviti štetu, nego će nam pomoći. Pored sistema koji smo formirali i stalnog nadzora, nama je dobrodošlo da, ako se eto desi i takva, skoro nemoguća situacija, da se neko od naših zaposlenih ponaša neodgovorno, neko na to ukaže. Ko bi nam tako nešto javio, pomogao bi nam da ispravimo propust.

Stvarnost je, međutim, da radimo sve što je u našoj moći da se takvi propusti ne dese. Za nas je to sastavni dio ozbiljnog obavljanja posla. Zlonamjerni nek nastave da “love” naše zaposlene u kakvim nelegalnim radnjama, kako bi to prikazali kao “još jedan dokaz” da smo mi iznad zakona. Nijesmo iznad zakona i ne želimo da budemo! Od onih koji plasiraju takve priče ne očekujemo izvinjenje. Očekujemo samo da ljudski zastanu makar na trenutak i vide kuda njih vodi opsesivna želja da nam nanesu štetu”.