Bemaks će svoj dio posla na auto-putu završiti do kraja avgusta | Zvanični sajt kompanije Bemax Zvanični sajt kompanije Bemax

Naše

Vijesti

Mi smo Bemax

Bemaks će svoj dio posla na auto-putu završiti do kraja avgusta

Asfalterski radovi na auto-putu neće biti završeni do kraja avgusta, jer su zbog pandemije cijene nađe pale, zbog male tražnje, pa se rafinerijama ne isplati da proizvode polimerni bitumen, pojasnili su iz Bemaksa

Do sada je završeno 90 odsto radova na objektima prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare za koje je zadužena kompanija Bemaks. Iz ove kompanije, koja je glavni podizvođač radova na dionici od Smokovca do Mateševa, poručeno je da će njihovi radovi biti završeni do kraja avgusta.

U roku

– Stepen izvršenosti radova na objektima koje gradi Bemaks je preko 90 odsto. Radovi se odvijaju u skladu sa ugovorenom dinamikom i zadovoljni smo urađenim do sada, pogotovo po pogledu kvaliteta izvedenih radova o čemu svjedoci i činjenica da je nadzorni organ verifikovao i odobrio sve izvedene radove bez primjedbi što predstavlja razlog više da budemo zadovoljni – kazali su Pobjedi iz Bemaksa.

Predstavnici ove građevinske kompanije su naveli da su svi glavni objekti na auto-putu – mostovi i tuneli koje izvodi kompanija Bemax završeni, osim mosta Smokovac na istoimenoj petlji koji spada u dio naknadnih radova.

– Na tim objektima se trenutno izvode završni radovi: odvodnjavanje, hidroizolacija na mostovima, radovi na pripremi za asfalt, zidovi za zaštitu od buke. Na objektima baze za održavanje i naplatne rampe Pelev brijeg se izvode instalaterski radovi kao i dio završnih radova – rekli su iz Bemaksa.

Predstavnici kompanije saopštili su da se svi radovi za koje su oni zaduženi odvijaju nesmetano.

– Kako smo mi iskusna i ozbiljna kompanija, organizovali smo se na taj način da se neće osjetiti uticaj pandemije na rokove za završetak radova. Radovi za koje je zadužena kompanija Bemaks prema preuzetoj dinamici će se završiti do kraja avgusta ove godine – istakli su iz Bemaksa.

Iz Bemaksa su naveli da u ove radove ne spadaju asfalterski radovi koji su, kako su kazali, najviše pogođeni novonastalom situacijom vezano za pandemiju virusa kovid-19.

Asfalt

– Naime, kompetni asfalt na auto-putu se izvodi od asfalta koji se pravi od posebne vrste bitumena – od polimer bitumena. Kako je potražnja nafte na tržištu mala, to je rezultiralo niskim cijenama nafte tako da rafinerije ne proizvode polimerni bitumen – saopštili su iz Bemaksa.

Na prioritetnoj dionici Smokovac – Uvac – Mateševo kompanija Bemaks izvodi građevinske radove na četiri tunela (Suka, Vežešnik, Mrke i Vjeternik sa sjeverne strane).

Ukupna dužina svih tih tunela je 11 kilometara za obje cijevi. Bemaks izvodi radove na sedam mostova i dva nadvožnjaka (mostovi Mrke, Đuričev Laz, Ratkov Laz, Lutovo, Pelev Brijeg, Suvovara i Krkor; nadvožnjaci Preljubovica i Kisjelica). Ukupna dužina obje trake na ovim objektima je 3,6 km.

– Bemaks izvodi radove i na otvorenoj trasi ukupne dužine 10,2 km (obje trake). U sklopu trase izvode se radovi na iskopima, nasipima, potpornim konstrukcijama, zaštiti kosina kao i na odvodnjavanju i na zidovima za zaštitu od buke – precizirali su predstavnici Bemaksa.

Oni su dodali i da izvode kompletne asfalterske radove na ovoj dionici, kao i radove na objektima baze za održavanje auto-puta i naplatne rampe Pelev Brijeg, objektu naplatne rampe Mateševo i petlji Smokovac, u okviru koje se nalazi istoimeni most dužine 300 metara u obje trake. Prema njihovim riječima, imali su veliki problem vezano za fizičku radnu snagu.

– Stručna radna snaga ne predstavlja problem, već problem predstavlja fizička radna snaga jer, kao što znate, kod nas u Crnoj Gori nema veliki broj fizičke radne snage. Ali zbog našeg iskustva i organizacije ovaj problem neće uticati na rokove za završetak radova – poručeno je iz Bemaksa.

Predstavnici kompanije dodali su da na auto-putu trenutno kompanija Bemax ima oko 500 radnika (uključujući svoje podizvođače).

– U ovom trenutku ovaj broj radnika zadovoljava što se može provjeriti kod nadzora i investitora – rekli su predstavnici Bemaksa.

Predstavnici Vlade i Monteputa su nedavno saopštili da je izvjesno da će izgradnja prioritetne dionice auto-puta kasniti, a kineska kompanija CRBC koja je glavni izvođač radova je uputila zahtjev za produženje roka izgradnje i za dodatna plaćanja.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju prošle godine potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom.

Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta će koštati oko 895 miliona eura.

Petlja Smokovac gotova do 1. septembra

Radove na petlji Smokovac, koja spada u naknadne radove, radnici Bemaksa su otpočeli krajem aprila prošle godine.

– Ti radovi teku predviđenom dinamikom. Prema našem dinamičkom planu računamo da ćemo završiti radove na petlji do 1. septembra – kazali su iz Bemaksa.

Iz Bemaksa su naveli da je procenat izvršenih radova na mostu Smokovac, kao najvažnijeg objekta na petlji, 70 odsto.

– Ostali betonski radovi na petlji su izvršeni u procentu od preko 85 odsto, dok su zemljani radovi (iskopi i nasipi) završeni u procentu od 75 odsto – precizirali su iz Bemaksa.