Dobrodošli

MI SMO BEMAX

Kompanija koja gradi Crnu Goru

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja – blok 1

Površina objekata – 14.130,37 m2

Stepen izvršenosti objekta:

  • Zemljani radovi – Iskop: 55.000 m3
  • Betonski i armirano betonski radovi: 15.000 m3

Kroz ovaj projekat produžio bi se radni vijek same TE Pljevlja čije učešće u energetskom bilansu Crne Gore ima veliki značaj. Radom TE Pljevlja ostvaruje se značajna proizvodnja električne energije, što potvrđuje činjenica da njena proizvodnja predstavlja udio od 35 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci u 2021. godini, kao i oko 42 odsto u ukupnoj potrošnji električne energije za isti period u Crnoj Gori – piše u dokumentu.

Investitor:

EPCG AD Nikšić

Status:

U toku

Godina:

2022 –

Vrijednost ugovorenih radova:

10.000.000 €

Cilj projekta je, kako se navodi, prilagođavanje rada postrojenja TE Pljevlja zahtjevima zakonodavstva EU i zakonodavstva Crne Gore kada su u pitanju industrijske emisije za postrojenja kao što je TE, tj. osposobljavanje TE da nastavi svoj rad u narednih 15 godina uz zadovoljenje ekoloških standarda. 

Glavni očekivani rezultat projekta ekološke rekonstrukcije je nastavak rada TE Pljevlja narednih 15 godina, ali uz smanjenje negativnih uticaja na kvalitet vazduha, vode i zemljišta kroz sprovođenje najboljih raspoloživih tehnika za sprečavanje i kontrolu emisija koje nastaju u toku eksploatacije termoelektrane poštujući EU i domaću regulativu – dodaje se u dokumentu.